Even een straatje om: de schilders (slot)

Even een straatje om: de schilders (slot)

Niet toevallig wordt de wijk tussen Mommestraat en Sluisbamd de 'schilderswijk' genoemd. Alle straten kregen er de naam van schilders.Peter Paul Rubens (1577 – 1640, links een zelfportret) was de populairste meester uit de Barok-periode. Hij werkte onder meer in Italië en Spanje en werd in 1608 benoemd tot hofschilder van aartshertogen Albrecht en Isabella. Zijn bekendste werken zijn De Liefdestuin, Medici-cyclus, Allegorie van de vrede en De drie gratiën.


Ook Anthony Van Dyck (1599-1641) behoort tot de Antwerpse barokschool, en was leerling van Rubens. Zijn reputatie kwam de koning van Engeland ter ore die hem liet overkomen. Hij werd er nadien geridderd en tot hofsschilder benoemd. Van Dyck ligt begraven in Saint-Pauls Cathedral in Londen.
Jacob Jordaens
(1593-1678) was ook een leerling van Rubens, en na Rubens en Van Dyck de belangrijkste zuidnederlandse historieschilder. Zijn belangrijkste werken zijn 'Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen', maar vooral 'De koning drinkt'.


Pieter Breughel de oude
(1525-1569) had een korte loopbaan, er zijn ongeveer 50 schilderijen van hem bekend waaronder van De Toren van Babel, de volkstelling te Betlehem en Boerenbruiloft Breugel kijkt in zijn werken naar het eigen boerenvolk en naar het land waarop dit volk zich een leven probeert uit te bouwen. Zijn zonen Pieter Breughel de jonge (de helse) en Jan (de fluwelen) traden in zijn voetsporen.


Jan Van Eyck zou ergens rond 1390 geboren zijn, zijn oudere broer Hubert nog vroeger, mogeljk in de streek van Maaseik, maar historische zekerheid bestaat daarover niet.Hun beroemdste werk is Het Lam Gods, dat zich in de Sint-Baafskathedraal in Gent bevindt. Het is is een meesterwerk van de Vlaamse Primitieven. Het was eerst aangevat door Hubert, maar na diens dood in 1426 voltooid door Jan. In 1934 werden twee panelen gestolen, één is later terugbezorgd maar de Rechtvaardige Rechters zijn tot op vandaag spoorloos.

Hiermee loopt onze zomerreeks ten einde.

5476