Meerderheid bejubelt zichzelf

Niet zoveel discussiepunten vanavond op de gemeenteraad, die dan ook redelijk vlot werd afgehandeld. Bij een reeks verkeersingrepen vond Peter Tielens (Nieuw) het onlogisch dat in een straat waar 70 per uur mag gereden worden, de voorrang van rechts geldt. Volgens schepen van verkeer Marc Swevers is daar destijds in het mobiliteitsplan voor gekozen om te voorkomen dat de snelheidslimiet nog verder overschreden wordt.
Wie ooit in Heusden-Zolder heeft gewoond en daar nadien weer wil begraven worden, is vrijgesteld van de retributie van 250 euro die andere niet-inwoners voor een begraving moeten betalen. De nieuwe regel werkt met terugwerkende kracht tot 1 januari dit jaar. De aanpassing is vooral gebeurd omdat nogal wat bejaarde inwoners verblijven in rusthuizen buiten de gemeente.
En toen iedereen dacht dat de raad erop zat, bracht Open VLD-fractieleider Eddy Vanheel nog een tekst naar voor waarin hij halfweg de legislatuur de loftrompet speelde aan het adres van de meerderheid en dat tot ergernis van de oppositie. Volgens Vanheel maakt de gemeente ondanks de economische crisis progressie op velerlei vlakken. Een beslissing over een belastingverlaging kan maar als de kosten voor de renovatie van het ophaalgebouw bekend zijn. Tenslotte moet volgens de Open-VLD fractieleider het schepencollege zich nog uitspreken over de inrichting van het Weyerkespark, een vereenvoudigd mobiliteitsplan, BPA’s De Schacht, de Hoeven en Bovy en een city-marketingplan. Ook de CD&V had een evaluatie opgemaakt maar fractieleider Evert Cuppens beperkte zich tot het verspreiden van een perstekst. Daarin ligt de klemtoon op de inspanningen voor een propere gemeente, de dorpskernherwaardering van Viversel, de heraanleg van straten in Zolder-Centrum, de aanleg van fietspaden en het project voor jeugdlokalen in het Heem. Nieuw-oppositieleider Tony Beerten probeerde nog te replikeren met een opsomming niet-gerealiseerde projecten of afgeschafte initiatieven, maar de discussie werd gesloten.5047