Viversel is bekommerd om mobiliteit en milieu

Viversel is bekommerd om mobiliteit en milieu

Bezorgdheid om mobiliteit en milieu, dat is zowat de rode draad door de volksvergadering die dorpsraad Viversel vanavond organiseerde. Onlangs het mooie weer waren 50 inwoners naar de Vierseleer afgezakt. Er stonden dan ook enkele tientallen punten en vragen op de agenda. Ook schepen van verkeer en leefmilieu Lode Schops, burgemeester Mario Borremans, commissaris Danny Wendelen - verantwoordelijk voor verkeer - en wijkagent Danny Poelmans waren present om mee de vragen te beantwoorden en bekommernissen te noteren.

Zo blijft de vraag hoe het industrieterrein rond de kolenhaven zal ontsloten worden nu het eerste plan, onder druk van het verzet, is afgevoerd. De gemeente wacht daarover ook op een nieuw initiatief vanuit Vlaanderen. Burgemeester Borremans zei dat er op een extra brug aangedrongen wordt. De verhoging van de kanaalbrug van de E 314 moet tegen eind dit jaar klaar zijn, en begin volgend jaar zou dan gestart worden met de plaatsing van de nieuwe brug in de Westlaan.

De inwoners en dorpsraad blijven ook pleiten voor meer geluidsschermen langs de E314, zeker nu die nog een extra spitsstrook gaat krijgen. De vraag is gesteld bij AWV, een antwoord is er nog niet. Schepen Schops maakt zich sterk dat tegen de vakantie het portiek er moet staan dat vrachtwagens uit de Westlaan weghoudt. Het fietspad is er al omgeleid en de betonnen sokkels staan er. Er zal een camera gezet worden, zodat vrachtwagens die het portiek eventueel stuk rijden, geïdentificeerd worden.

 Er blijft ook nog het heikel punt rond de stank van APL.Er was al een lichte verbetering nadat een procedé werd toegepast om handmatig koolstof toe te voegen in de schouw. Maar uit een onderzoek van de milieu-inspectie is gebleken dat ook bij de overslag van het asfalt naar vrachtwagens geurhinder wordt veroorzaak. Daarom zal dat moeten gebeuren in afgesloten cabines. Schepen Schops hoopt dat daarmee de hinder weg is. Los daarvan moet het bedrijf volgend jaar nieuwe vergunningen krijgen en zal de gemeente daarop proberen te wegen. De milieu-inspectie heeft al laten weten dat de huidige installaties dan moeten gesloopt worden en vervangen door nieuwe.39743