Verkiezingen 2018: onduidelijkheid troef

Op een jaar voor de verkiezingen is de situatie in Heusden-Zolder zoals ze de afgelopen vijf jaar was: onduidelijk. Vast staat dat er heel wat partijen zullen opkomen, in 2012 waren er dat tien, de kans is groot dat het er nu beetje minder zijn omdat de nieuwe partijen nog zoeken naar kartelvorming. De grote partijen zijn alleszins bezig met hun lijstvorming, hoewel ze naar de buitenwereld nog karig zijn met informatie. Wel zetten daar de traditionele lijsttrekkers een stapje terug.

Bij Open VLD heeft gemeenteraadsvoorzitter en boegbeeld Marc Swevers voor een rol als lijstduwer gekozen, terwijl OCMW-raadslid Ben Vandebergh de trekker wordt. De N-VA zet Elke Gijbels en Hans Zegers op 1 en 2, voor de rest heeft de partij een traject met deadlines om de 3 maanden. De meeste huidige verkozenen zullen er sowieso op staan. De CD&V-lijst wordt aangevoerd door oud-schepen Isabelle Thielemans, voormalig burgemeester Sonja Claes duwt ze. Ook de SP.A kiest met Eddy Pools voor een niet-traditionele lijsttrekker, de huidige schepenen komen dus verder op de lijst terecht.

Vlaams Belang zal ook met een volledige lijst komen, maar maakt pas tegen januari bekend wie daar welke positie inneemt. GOED, de nieuwe lijst van burgemeester Mario Borremans, zal ongetwijfeld genoeg volk aantrekken om alle plaatsen gevuld te krijgen. Daar staat alleen vast dat Borremans de lijst aanvoert. Groen maakt zijn comeback in Heusden-Zolder. Yasin Gul zal de lijst trekken hoewel dat officieel nog zal bevestigd worden op 24 november bij het bezoek van nationaal voorzitter Meyrem Almaci aan Heusden-Zolder. Groen zou nu al 17 kandidaten hebben.

Er is ook Vooruit, de nieuwe beweging met onder meer ex-N-VA-ers, die in Heusden-Zolder wordt aangevoerd door ex-NVA-voorzitter Jim Broux. Volgende dinsdag houdt Vooruit een nationale bijeenkomst over haar 10-puntenprogramma, pas nadien gaan ze hier lokaal mee aan de slag. Of ze effectief aan de verkiezingen deelnemen staat nog niet vast, maar als dat zo is, gebeurt dat mogelijk in één of ander kartel. En terwijl nu toch al vaststaat dat de meeste partijen kandidaten van Turkse origine op hun lijst zullen zetten, komen uit die hoek ook nog één of twee partijen op de proppen. Sterk Heusden-Zolder - nu één verkozene - zou een nieuwe poging wagen maar of de groep rond Ahmet Koç en Abou Jahjah er in slaagt een lijst op poten te krijgen, is nog erg onzeker. Ook progressieve Turkse jongeren zaten de jongste tijd rond de tafel, maar tussen vrome voornemens en een partij oprichten, gaapt een diepe kloof.

En dan zijn er nog kandidaten wiens politieke toekomst onduidelijk is: nu NHZ wordt ontbonden komen er enkele op de markt: schepen Marleen Hoydonckx heeft zich intussen tot GOED bekeerd terwijl haar collega Peter Tielens en zijn entourage nog hopen een nieuwe lijst te starten of een kartel aan te gaan. Ook twee ex-NVA-ers, Hendrik Huyghelier en Bruno Buyse, laten nog in het midden wat ze gaan doen. Huyghelier zegt de verschillende programma’s af te wachten en Buyse heeft nog niet uitgemaakt of hij in Heusden-Zolder nog aan politiek wil doen.35898