De eigen aanpak van het SFC: grensverleggend

De eigen aanpak van het SFC: grensverleggend

In het Sint-Franciscuscollege doorbreken ze niet alleen de schotten tussen jaren en richtingen, maar ook die naar de buitenwereld. Een 12-tal leerlingen is in het eerste trimester naar alle windstreken uitgezwermd omdat ze deelnamen aan een AFS-programma. Daar ging wel een half jaar voorbereiding en begeleiding aan vooraf en bij hun terugkomst wachtte ook weer en inhaaltraject.

Leerlingen uit het 4de jaar nemen deel aan het MEP, Model European Parlement. Samen met andere scholen, vaak uit Nederland, simuleren ze dan een soort Europees Parlement. Ze krijgen een land toegewezen dat ze vertegenwoordigen, met zijn problemen en troeven. 7 leerlingen trekken met leerkrachten naar Nederland en gaan daar met anderen in debat, naast debatteren leren ze ook wat amendementen, protocol, enz. zijn. Leerlingen van het 5de jaar nemen dan weer deel aan het ISLI, International Student Leadership Institute. Samen met Amerikaanse, Franse, Engelse, Duitse en Italiaanse studenten focussen ze zich in debatten op leiderschapskwaliteiten. Zo brengen ze een week in Duitsland door en na een week wordt de best debatterende groep gekozen en ook de beste 'leaders'. Bij hun tweede deelname vielen al SFC-leerlingen in de prijzen. Nadien geven ze dan nog een presentatie aan hun medeleerlingen.

Maar ook in Heusden-Zolder komen de leerlingen buiten de campusgrenzen. Wanneer ze in het kader van het seminarie Wereldoorlog I naar de Westhoek trekken, gaan ze dat verwerken en doorgeven aan scholieren in de basisschool, onder begeleiding van leerkrachten in opleiding van de PXL.

1 schoolbestuur in Heusden-Zolder

En ook de directies slaan de vleugels uit. Er wordt volop gesproken tussen de collegedirectie en de besturen van de vrije basisscholen in Heusden-Zolder. Het is de bedoeling in het kader van de Bestuurlijke Optimalisering en Schaalvergroting (BOS) op termijn alle scholen onder één gezamenlijk bestuur te brengen. Daardoor kan de opleiding en begeleiding van kinderen en jongeren van 2,5 jaar (eerste kleuterklas) tot en met 19 jaar (7de specialisatiejaar) op elkaar afgestemd worden. Ook leidt het tot schaalvergroting en besparingen door bijvoorbeeld gemeenschappelijk gebruik van infrastructuur, bus, ...). En ook met de school in Beringen voert het Sint-Franciscuscollege gesprekken over studieaanbod, nascholing, taalbeleid, ... Het is de bedoeling te leren van elkaar en op enkele kilometers van elkaar ook niet hetzelfde aan te bieden.

"Volgend jaar moet onze 'vernieuwde school' volledig operationeel zijn. Het zal niet niveauverlagend werken, maar we denken de lat iets hoger te leggen. Belangrijk is ook dat we geen eenheidsworst willen," besluit pedagogisch directeur Geert Missotten. En ook bij algemeen directeur Eddy Willems klinkt het optimisme door: "Op de Limburgse Staten-Generaal voor het onderwijs werd Heusden-Zolder door de gouverneur als bijzonder aangeduid. We zitten in de top 5 van de werkloosheid in Limburg, maar kunnen wel het hoogste studiesucces voorleggen." (slot)30310