Provincie niet blij met regeerakkoord

Het provinciebestuur van Limburg zegt te betreuren dat de nieuwe Vlaamse regering de bevoegdheden van de provincies ernstig wil inperken. In het regeerakkoord staat dat de provincies alleen nog voor de grondgebonden materies bevoegd zullen zijn, en niet langer voor de persoonsgebonden materies. Ook zou het aantal gedeputeerden en provincieraadsleden worden gehalveerd.
"We betreuren deze beslissing," zegt gedeputeerde Marc Vandeput namens de deputatie. "Een groot deel van de ontwikkeling van Limburg lukt enkel door een sterk provinciaal niveau. Door deze beknotting is dit minder evident.
"We stellen ons dan ook als deputatie ernstige vragen over de manier waarop de dienstverlening naar de Limburger in de toekomst verzekerd blijft en verder uitgebouwd zal worden. Vast staat dat een deel van de taken opgenomen moet worden door onze steden en gemeenten. Hierbij stellen wij ons de vraag of daar ook de nodige middelen zullen tegenover staan. Bovendien hebben wij bedenkingen bij de taken die door Vlaanderen zullen worden overgenomen. Zal Vlaanderen deze taken volledig overnemen, gedeeltelijk, of zal de Vlaamse regering een aantal van deze taken gewoon afbouwen, wat dan ook weer een negatieve invloed zal hebben op de dienstverlening?
"Het is voor de deputatie niet duidelijk hoe en wanneer deze taken worden overgedragen en wat dan de implicatie zal zijn voor de provincie."

16653