SALK: 'Een gemiste kans', zegt Sonja Claes

Van de SALK-projecten die door Heusden-Zolder werden ingediend, werd er eerder deze week uiteindelijk geen enkel weerhouden door de Vlaamse regering. Dat is toch eigenaardig, stelt ook Vlaams volksvertegenwoordiger Sonja Claes (CD&V) vast. Ze gaat morgen in de commissie economie van het Vlaams Parlement de toelichting krijgen, maar noemt de ontstane situatie nu al "een gemiste kans".
Claes: "Het Salk-uitvoeringsplan om de gevolgen van de Ford-sluiting op te vangen, werd door de Vlaamse Regering goedgekeurd. Alle voormalige mijngemeenten kregen een project toegewezen. Terecht, want zij kampen nog steeds met de hoogste werkloosheid. Beringen kan B Mine realiseren, in Houthalen-Helchteren worden tijdelijke maatregelen genomen ten behoeve van de Noord-Zuidverbinding, in Maasmechelen zal Terhills voor de nodige werkgelegenheid zorgen, in Genk zullen uiteraard de meeste maatregelen genomen worden...
"In Heusden-Zolder diende het schepencollege zeven projecten in. Geen enkel werd weerhouden. Ook het voorstel om het mijnterrein werd niet goedgekeurd. Ik stel me de vraag of het schepencollege zijn projecten heeft verdedigd. Hebben ze contact genomen met de bestendige deputatie, met de Vlaamse Regering, met de N-VA? Ik heb nochtans aan burgemeester Borremans gevraagd welke projecten voor het schepencollege prioritair waren zodat ik ze kon bepleiten bij de Vlaamse Regering. Ik heb echter nooit een antwoord gekregen. Voor onze inwoners een gemiste kans, die nog vele jaren negatieve gevolgen zal hebben."
13580