De eigen aanpak van het SFC: veel keuze

De eigen aanpak van het SFC: veel keuze

Er zijn nog secundaire scholen die keuzemogelijkheden aanbieden, maar het Sint-Franciscuscollege is uniek omdat het alle leerlingen keuzes geeft. In de derde graad is dat 5 jaar geleden al ingezet. Daar worden nu liefst 24 seminaries aangeboden, van Chinees, Academic English, tot toelatingsproef geneeskunde, maar evengoed filosofie, inleiding tot de psychologie, Spaans, Italiaans, politiek Belgie, ... Opvallend is ook de richting 'Wij-land', met identiteit als insteek en het seminarie speelt in op de diversiteit in onze eigen omgeving. De leerlingen bezoeken dan bijvoorbeeld Turkse families, blijven er eten, praten, ...

"Wij proberen een stuk grenzen weg te nemen," legt algemeen directeur Eddy Willems uit. "Zo zitten leerlingen van het 5de en 6de jaar door elkaar bij die verschillende vakken. En in de toekomst zullen ook leerlingen van de H- en de U-richting samen kunnen zitten voor een vak als bijvoorbeeld statistiek." "We noemen het seminaries, omdat we vertrekken vanuit een onderzoeksvraag. De leerlingen gaan vaak zelfstandig aan de slag, doen opzoekingswerk, houden enquêtes, ... Ze kunnen ook sociale experimenten herhalen of er zelf nieuwe bedenken. Het is allemaal activerend, we stimuleren een debatcultuur. Zowel inhoudelijk als qua methode is het een goede voorbereiding op het hoger onderwijs," verduidelijkt pedagogisch directeur Geert Missotten.

Verbredingstraject

Er wordt ook kleinschalig gewerkt, doordat de leerlingen goed verspreid zitten over de verschillende keuzerichtingen. Ze mogen vooraf 3 keuzes aanduiden en in ruim 80 % van de gevallen krijgen ze hun eerste keuze. In de tweede graad zijn de interesserichtingen heel nieuw: ze zijn pas op 1 februari gestart in het derde jaar waar de leerlingen 1 uur kunnen kiezen uit economie, gedragswetenschappen , ICT, Romeinse cultuur of beeldtaal. Vanaf 1 september kunnen ze in het vierde jaar uit een 10-tal seminaries kiezen.

En ook in de eerste graad krijgen de leerlingen veel ondersteuning en worden ze geprikkeld. Wie sterk is in een bepaalde vakken, kan kiezen voor een verbredingstraject waarbij hij of zij tijdens een gewone les in het open leercentrum of op locatie een uurtje aan dat keuzevak mag werken, onder leiding van een mentor. Dat kan gaan over vliegtuigen, sterrenkunde, dieren in een asiel, ... ze maken daar dan een werkje over dat ze nadien voorstellen in aanwezigheid van ouders of grootouders.

"We hebben het voordeel dat we een grote groep leerkrachten hebben, daardoor kunnen we ook zoveel richtingen aanbieden. De leerkrachten zijn gemotiveerd omdat ze werken met de materie die ze graag doen en de leerlingen zijn ook gemotiveerd omdat ze met hun interessegebieden aan de slag kunnen. Dat zou eigenlijk de kracht van de onderwijshervorming moeten zijn," besluit Eddy Willems. In de volgende bijdrage bekijken we hoe de school grensverleggend werkt.30300