ADAS moeten zorgen voor veiliger verkeer

ADAS moeten zorgen voor veiliger verkeer

Veel belangstelling vandaag bij ProMove op Circuit Zolder voor de voorstelling van het ADAS-Charter. ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems en is een verzamelnaam voor systemen die de bestuurder helpen om zijn taak veilig uit te voeren. Het kan dan gaan over de zogenaamde adaptieve cruise control, parkeerassistentie of automatisch noodremsysteem. Veel van die zaken zijn nu al in tal van auto’s aanwezig, maar de bestuurders kennen ze onvoldoende of kunnen ze niet goed gebruiken. Anderen vinden het bij de aankoop van een nieuwe auto overbodige gadgets zonder dat ze het nut ervan inzien. Naast verkeersveiligheid – voorkomen van verkeersongevallen of de ernst ervan beperken - hebben die systemen ook hun nut voor verkeersdoorstroming, het comfort van de bestuurder en zelfs het milieu.

Vanaf mei 2022 moeten alle nieuwe auto’s in Europa verplicht over een aantal ADAS beschikken: intelligente snelheidsassistentie, vermoeidheids- en aandachtsdetectie, rijstrookassistentie en achteruitrijdetectie. Bij ProMove werden de systemen vandaag gedemonstreerd en besproken tijdens een debat. Edulogia, het Vlaams kennis- en expertisecentrum voor mobiliteitseducatie, organiseert dit najaar drie evenementen om iedereen kennis te laten maken met de innovaties, en dat in Waregem, Genk en Antwerpen.

Tegelijk hebben ProMove en Edulogia de handen in elkaar geslagen om zoveel mogelijk bedrijven, opleidingsinstellingen, federaties, verkeersveiligheidsorganisaties, overheden, … te overtuigen om het charter te ondertekenen. Op korte termijn zou er dan een rondetafelconferentie komen waar ideeën worden uitgewisseld en concrete stappen uitgewerkt. (foto’s Marina Poelmans)

47864