400 ondernemers horen hoopvolle boodschappen

400 ondernemers horen hoopvolle boodschappen

In ZLDR Luchtfabriek verzamelden woensdagavond zowat 400 ondernemers uit Heusden-Zolder voor hun jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Kersvers middenstandsraadvoorzitter Bruno Dethier raakte in zijn maidenspeech enkele kernpunten van UNIZO en de Middenstandsraad aan. UNIZO had vorig jaar kritiek op de invoering van de bijkluswet, het energie-debacle, statiegeld op pmd en de dreigende afschaffing van de sperperiode. Maar daarnaast was UNIZO vorig jaar positief over de arbeidsdeal, het Charter met de inspectiediensten, duaal leren en de nieuwe vennootschapswet. Unizo investeert nog meer in een versterking van de lokale én sectorale werking.

Dit jaar staat er op 21 maart een ondernemersontbijt met burgemeester en schepenen op het programma, een kijk achter de schermen van Muze, infosessies en de Dag van de Klant. Daarnaast wordt elke 4de donderdag van de maand voortaan een ondernemerscafé gehouden.

E-commerce

De middenstandsraad wil de uitdaging van de e-commerce aangaan. Daartegenover zet het adviesorgaan de beleving van de lokale handel, gebaseerd op persoonlijke aanpak, vertrouwen en dienstverlening als troef. De middenstandsraad rekent op een goede samenwerking met het nieuwe gemeentebestuur en is alvast opgetogen dat één schepen van lokale economie de hele beleidsperiode zal overspannen. Ze vraagt wel om de belasting op drijfkrachtmotoren en foldertaks te herbekijken. Er zijn ook voor dit jaar weer een heel wat acties gepland en gehoopt wordt nieuwe handelaars aan te trekken.

Geen nieuwe belastingen

Burgemeester Mario Borremans beloofde dat de komende 6 jaar geen nieuwe belastingen ingevoerd worden voor ondernemers. Ook kende volgens hem het ondernemen in Heusden-Zolder een gunstige periode. Tussen 2013 en 2018 nam het aantal inwoners dat als zelfstandige werkt toe van 2882 tot 3370, liefst 17 % dus. Het aantal bedrijven met personeel steeg in diezelfde periode van 716 naar 762, een groei met 6 %. In 2017 waren er 304 starters en slechts 21 faillissementen.

De komst van nieuwe zaken en nieuwe vestigingen van ketens bewijst die positieve trend volgens burgemeester Borremans. Daarbij bedraagt de leegstand slechts 5%, merkelijk minder dan in de steden. Toch wachten nog heel wat uitdagingen zoals de mobiliteit, meer ruimte voor lokale bedrijven, de match tussen vacatures en werkzoekenden, de e-commerce en de veiligheid.44595